ŽIRI JURY

2019. godina year 2019.

Alma SoltProf. Alma Šolt, rođena je u Novom Sadu 1980. godine. Violinu je počela da uči sa 5 godina u klasi prof. Janoša Eri. Srednje muzičko obrazovanje stekla je u klasi prof. Čabe Zime. Studije je počela na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kod prof. Manane Dugladze 1997.godine, a od 1999. studije violine nastavlja na segedinskom konzervatorijumu u Mađarskoj, u klasi prof. Petera Masopusta, gde je i diplomirala 2003. godine. Od 1994. godine učestvovala je na seminarima poznatih violinista i pedagoga: Marine Jašvili, Irine Bočkove, Tomaša Tomaševskog, Ester Perenji, Uroša Pešića, Geze Silvai, Vladimira Markovića, Čabe Zime. Nakon što je diplomirala, radno iskustvo počela je u Segedinskom simfonijskom orkestru. Od 2005. do 2010. godine radila je kao prof. violine u OMŠ “Stevan Mokranjac” u Senti, gde je od 2006. godine bila i šef gudačkog odseka. Od 2012. do 2014. je u aktivnom radnom odnosu kao prof. violine u muzičkoj školi “Sent Ištvan Kiraj” u Budimpešti – Mađarska.
Trenutno je kod kuće kao majka troje dece. U periodu od 2007. do 2014. godine više puta je angažovana kao profesor gudačkih kampova: četiri puta kao jedan od prof. Vojvođanskog omladinskog kamernog orkestra u Senti, dva puta kao jedan od prof. Dečjeg orkestarskog kampa u Tihanju (Mađarska), jedanput kao jedan od prof. Letnjeg kampa violine u Bačkoj Topoli. 2008. godine, jedan je od organizatora seminara u Senti, za nastavnike i učenike gudačkih instrumenata muzičkih škola Vojvodine, a u 2009/2010. školskoj godini jedan je od autora i koordinatora seminara akreditovanog od strane Ministarstva za prosvetu Republike Srbije pod imenom “Prilagođavanje metodike rada sa darovitim učenicima violine, viole i violončela”. Tri puta je angažovana kao član žirija na takmičenju “Kad cvrčci cvrče” u Bačkoj Topoli. Njeni učenici učestvovali su na različitim takmičenjima u Srbiji, Mađarskoj i Slovačkoj, gde su osvojili deset I, pet II i dve III nagrade, dve zlatne i jednu srebrnu diplomu.

Aleksandra Vidaković PereulaProf. violine, Aleksandra Vidaković Pereula mr. kamerne muzike diplomirala u klasi prof. Florijana Balaža. Magisterij iz kamerne muzike. Rođena je u Banja Luci i nižu i srednju muzičku školu je završila u rodnom gradu kod profesorice Tatjane Grubić (Goldberg). Obrazovanje nastavlja u Sarajevu i Novom Sadu, da bi 2002. godine diplomirala u klasi mr. Florijana Balaža. Studirala je u klasama profesora violine: D. Kamhi, I. Jašvili, M. Čugajeva, F. Balaža. Bila je član Sarajevske filharmonije, Akademskog orkestra u Novom Sadu u klasi prof. M. Jagušta, član orkestra opere u Novom Sadu i simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Uroša Lajovca. Takođe je bila član Novosadskog kamernog sastava “Kamerata” pod vođstvom izvanrednog violončeliste Ištvana Varge. Sa gudačkim orkestrom Akademija umjetnosti u Banja Luci, pod dirigentskom palicom prof. D. Matić-Marović, izdala je 6 CD-ova sa djelima domaćih autora, među kojima su i djela našeg čuvenog kompozitora i etnomuzikologa prof. Vlade Miloševića.
Trenutno se bavi pedagoškim radom, (niža i srednja) u Muzičkoj školi “Vlado Milošević” u Banja Luci. Članica je mnogobrojnih kamernih ansambala (Banjalučki gudački kvartet, Trio Classic, Banjalučka filharmonija, Banjalučki akademski kvintet, te mnogi orkestri u regiji i inostranstvu).

Tina BalazsProf. TINA BALAZS Posle završene niže muzičke škole (violina i klavir) nastavila je školovanje u srednjoj muzičkoj i baletskoj školi u Ljubljani, a studije nastavila na Akademiji za glasbo u Ljubljani kod prof. Volođe Balžaroskog.
Usavršavala se kod prof. Vilmša Szabadij na Akademiji Franza Liszta u Budimpešti. Za vreme školovanja učestvovala je na mnogobrojnim seminarima i majstorskim kursevima. Još dok je bila učenica sanjala je da se bavi pedagoškim radom, a san joj se ostvario i sa devetnaest godina započinje intezivno da se bavi pedagogijom.
Njeni učenici dobijaju najviša priznanja i nagrade na mnogobrojnim međunardnim takmičenjima. Dobitnik je nagrade “Đerđ Zazrović” za najperspektivnijeg mladog pedagoga na festivalu gudača u Sremskoj Mitrovici, 2009. godine. Više puta je učestvovala kao član žirija na različitim takmičenjima. Od 2002. godine postavljena je na mesto rukovodioca Gudačkog odseka u Muzičkoj školi “Vič Rudnik” u Ljubljani.

Marko MiletićProf. MARKO MILETIĆ rođen je 1984. godine u Kraljevu. Počinje da svira violončelo sa devet godina u muzičkoj školi “S. Mokranjac” u Kraljevu, u klasi profesora A. Jakovljevića, a ubrzo nastavlja u klasi B. Saramandića, kod koga završava i srednju muzičku škoju “Dr M. Milojević” u Kragujevcu. Osnovne i master sudije završio je na AU u N. Sadu, u klasi profesora I. Kalmana, gde odmah počinje da radi kao stručni saradnik, a danas kao docent violončela. 2011. g. dobija najvišu stipendiju za program “Artist Diploma of Performans” na Kolambas univerzitetu (SAD) gde provodi godinu dana u klasi profesora W. Warner, jedne od vodećih čelistkinja svoje generacije. Za to vreme biva primećen kao talentovan pedagog pa je angažovan kao profesor violončela i kamerne muzike u programu “Priprema za fakultet”.
Za vreme školovanja osvojio je više nagrada na festivalima i takmičenjima kao solista i član kamernih ansambala. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih solista iz celog sveta, među kojima su: A. Noras (Finska), I. Kucer (Ukrajina), O. Mandoci (Austrija), D. Ljevin (Berlin), J. P. Majnc, V. E. Šmit, A. Kobrin (Rusija, SAD), M. Kope, M. Kosover, M. Hajaši, S. Svarc (SAD), Fine Arts Quartet… Nastupao je kao solista sa orkestrima: Gudači svetog Đorđa, Vojvođanski simfonijski orkestar, Orkestar Akademije umetnosti, Subotički kamerni orkestar, orkestar Camerata Academica. Nastupao je sa renomiranim solistima: Wendy Warner, Aleksandar Kobrin, Mateja Marinković, Sergio Švarc, Lisa Oberlender… Bio je vođa deonice čela u LaGrange Simphony Orchestra i Columbus Simphony Orchestra. Svirao je resitale i nastupao sa kamernim sastavima širom zemlje i u inostranstvu (Nemačka, Austrija, Francuska, Mađarska, Belgija, Slovenija, SAD, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Norveška, Kina, Poljska) na brojnim festivalima kao što su Beogradski čelo fest, Nomus, Međunarodna tribina kompozitora, Transevropski festival u Ruanu, Grigov festival u Bergenu, Somus, Piano Summer Vranje, Strings Leskovac, Festival gudača Krosno. Držao je kurseve za mlade violončeliste u Srbiji, Nemačkoj i SAD.
Član je mnogih kamernih sastava sa kojima ima česte koncerte. 2007. godine je obnovio kamerni orkestar Samerata Academica, u kome je solo violončelista i umetnički rukovodilac i sa kojim beleži brojne nastupe i sarađuje sa umetnicima poput S. Milenkovića, Ž. Kosea i W. Warner, a nedavno je osnovao i Simfonijski orkestar Novi Sad 2021, veoma značajan u kampanji za titulu Evropska prestonica kulture,kao i Filharmoniju mladih. Od 2013. godine član je klavirskog trija Valmaro, a od 2015. intenzivno sarađuje sa pijanistom M. Zurkovićem na koncertima u zemlji i inostranstvu. Trenutno je na doktorskim studijama pod mentorstvom prof. I. Varge na AU u Novom Sadu. Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju, kao i kompakt diskove kamerne i simfonijske muzike za Oboa Clasics i Deutsche Grammophone.

Ilmar LapinsILMAR LAPINŠ rođen je 1949 u Rigi. Studirao je violu u Muzičkoj školi “Emil-Darzinš” u Letoniji. Potom je studirao na Lenjingradskom muzičkom konzervatorijumu kod maestra Musina, a usavršavao se i na seminarima Herberta fon Karajana.
Njegov prvi profesionalni angažman bio je u Državnoj filharmoniji u Jaroslavu 1970, kao asistent šefa dirigenta. Od 1975– –78. godine, Lapinš je postavljen za direktora Tatarske državne opere. U svojoj bogatoj karijeri Lapinš je dirigovao u operskim kućama najvećih svetskih metropola, među kojima je i Opera Narodnog pozorišta u Beogradu. Dirigovao je i brojne koncerte u Rusiji, Belorusiji, Uzbekistanu, Kirgistanu, Jermeniji, Gruziji, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Jugoslaviji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Austriji, Nemačkoj, Španiji, Italiji, Švedskoj, Kini, Ukrajini, Mongoliji, Slovačkoj i Švajcarskoj.
Od 2009. godine je generalni direktor i šef-dirigent Simfonijskog orkestra gubernije Irkutsk.

Miodrag V. BogićProf. MIODRAG V. BOGIĆ Violinista i restaurator gudačkih instrumenata i gudala. Rođen je u Beogradu (Srbija). Svoje obrazovanje sticao je u Beogradu, odsek violina u MŠ “J. Slavenski” (klasa prof. M. Stajić), MŠ “Stanković” (klasa prof. D. Jovanović) i FMU Beograd u klasi prof. Dejana Mihailovića i prof. Lj. Mihailovića. Uporedo sa studijama bavio se i umetnošću izrade i restauracije gudačkih instrumenata i gudala. Znanja na ovom polju stiče i od najboljih majstora Velike Britanije i u radionicama Londona, Birmingema i Kembridža (J. Kudanowski, A. Whone, J. Beaker, itd).
Umetničku radionicu za izradu i opravku gudačkih instrumenata “TARISIO” osniva 1991. godine. Više od 25 godina uspešno sarađuje sa mnogim priznatim muzičarima i solistima, a kao oficijelni majstor i sa svim značajnijim institucijama, festivalima i muzičkim školama i Akademijama u regionu. Od 2015. godine profesor Bogić je angažovan kao oficijelni majstor u radu “Dora Schwarzberg Music Academy” iz Ciriha (Švajcarska). Na Međunarodnom sajmu preduzetništva u Beogradu, 2004. godine, dodeljena mu je prva nagrada za najuspešniju prezentaciju umetničkog zanata. Osim praktičnog angažmana, kao restaurator, prof. Bogić je održao veliki broj predavanja i seminara u muzičkim školama i akademijama, iz oblasti izrade, restauracije i istorije žičanih instrumenata.
Dobitnik je brojnih republičkih i saveznih nagrada na takmičenjima i festivalima violine širom bivše SFRJ. Kao solista, član kamernih ansambala i koncertmajstor, nastupao je u svim većim gradovima regiona kao i u inostranstvu. Usavršavao se i učestvovao u radu, i organizovao veliki broj majstorskih kurseva violine koje su vodili prof. D. Mihailović (Srbija), prof. T. Balašova (Rusija), prof. Z. Milenković (Italija), prof. T. Meljnik, prof. Dora Švarcberg (Austrija)… Od 2010. godine pri svom umetničkom ateljeu “Galerija Bogić” u okviru rada muzičkog centra za edukaciju “Tarisio” redovno vodi individualnu nastavu i kurseve violine i organizuje izložbe, koncerte i seminare u svim umetničkim sferama.
Učenici prof. Bogića dobitnici su velikog broja nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a neki od njih su već afirmisani i uspešni profesori i umetnici. Jedan je od osnivača udruženja “Master art akademija” u okviru kog ostvaruje sa svojim učenicima i ostalim članovima udruženja veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu… Prof. Miodrag Bogić živi i radi u Beogradu.

Ivana Mađarić MakevićProf. IVANA MAĐARIĆ MAKEVIĆ rođena je 1983. godine u Novom Sadu. Počela je da uči violinu sa šest godina u klasi profesora Stevana Maka u Bačkoj Palanci. Godine 1998. upisuje Srednju muzičku školu “Isidor Bajić” u klasi profesora Čabe Zima i završava je 2002. godine kao đak generacije i dobitnik Vukove diplome. Iste godine upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi profesorke Megumi Tešime. Diplomirala je u martu 2007. godine u klasi profesorke Evgenije Kravceve.
Nosilac je Univerzitetske nagrade za izuzetan uspeh i dobitnik stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije. Tokom školovanja pohadjala je majstorske kurseve kod profesora Stefana Kamilarova (Austrija, Beč), Megumi Tešime (Japan) i Igora Koretija (Italija). Svoj pedagoški rad započela je 2007. godine u Muzičkoj školi “Petar Konjović” u Bečeju, a od 2013. godine radi u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu kao profesor violine.
Od januara 2019. godine vrši i funkciju rukovodioca stručnog veća gudača. U toku svog pedagoškog rada, svoja stručna znanja obogaćivala je na brojnim seminarima i majstorskim kursevima kod eminentnih profesora kao što su: Tatjana Balašova (Rusija), Igor Tkautchouk (Belgija), Tymur Melnyk (Austrija), Arkady Vinokourov (Austrija). Sa svojim učenicima ostavaruje mnogobrojna visoka priznanja i uspehe. O tome svedoče na desetine prvih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. Već deset godina je član gudačkog kvarteta “Studio Alektik”, sa kojim i danas uspešno nastupa u zemlji i inostranstvu.

Vitalij GulijčukVITALIJ GULIJČUK Završio je školu za talente “N. V. Lisenko” pri konzervatorijumu “Čajkovski” u Kijevu, u klasi prof. Z. Mahtine. Diplomirao je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji “Čajkovski” u Kijevu 1986. godine, u klasama prof. A. Šterna i A. Vinokurova. Po završenoj akademiji je radio kao koncert majstor Kamernog orkestra Rovenske Filharmonije, Nacionalnoj državnoj operi u Lavovu i Nacionalnom orkestru filharmonije u Lavovu. Kao solist i član različitih ansambala nastupao je u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Poljskoj, Rusiji, Ukrajini, Švajcarskoj i Srbiji i Crnoj Gori (Kotor, Bar, Podgorica, Beograd, Novi Sad, itd).
Od 1998.godine radio je kao profesor violine u Muzičkoj školi u Kotoru i muzički je saradnik na Muzičkoj akademiji na Cetinju, na katedri za violinu, a od školske 2002/2003. g. radi u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu kao profesor violine i kamerne muzike.
Od početka pedagoškog rada postiže vidne rezultate. Njegovi učenici nastupaju na takmičenjima u zemlji (Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola, Savezno takmičenje) i u inostranstvu (Europiean Young Musicians Competition “Citta di Barletta”, “Enesku” u Rumuniji, Prvo internacionalno takmičenje “Stefan Milenković” i osvajaju najviša priznanja takmičući se kao solisti na violini i kao članovi kamernih sastava). Učestvovao je u radu žirija na saveznim i republičkim takmičenjima u disciplini violina i kamerna muzika kao i na Festivalu muzičkih škola Srbije 2005. g. u Lazarevcu. Učestvovao je u radu na “Yale Masterclass” kao predavač.

Florijan Balaž, direktor takmičenja. Rođen je 1971. godine u Novom Sadu, gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Studirao je u Novom Sadu i Ljubljani, te godinu dana proveo na specijalizaciji u Beču. Poslediplomske studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Uroša Pešića.
Trenutno radi kao Redovni profesor na predmetu violina na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a uporedo vrši i ulogu šefa Gudačke katedre. Dobitnik je niza nagrada i priznanja od kojih među najznačajnije spadaju: prvo mesto na Saveznom takmičenju u kategoriji violina 1986. godine, prvo mesto na Saveznom takmičenju kamerne muzike u kategoriji klavirski trio, te prvu nagrada na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u kategoriji klavirski duo 1996. godine. Za uspehe postignute u studiranju i muzičkom radu 1988. godine dobio je najviše priznanje grada Novog Sada „Nagradu punoletstva“. Predstavljao je Jugoslaviju u Mediteranskom omladinskom orkestru u Eks an Provansu, Francuska 1989. godine, a 1991. uspešno je položio audiciju za koncert-majstora u Omladinskom orkestru „Gustav Maler“ koji je godinama vodio čuveni dirigent Klaudio Abado. U sezoni 1992–1993 bio je član orkestra „Ciudad Orchestra De Malaga“ u Španiji. Od 1993. pa do kraja 1995. bio je stalni član Simfonijskog orkestra u Sankt Galenu u Švajcarskoj, kao i koncert-majstor Kamernog orkestra iz Gosaua takođe u Švajcarskoj. Osnivač je i koncert-majstor kamernog orkestra „Novosadski solisti”. U sezoni 2004–2005. ponovo je dobio angažman u Simfonijskom orkestru Sankt Galena, a za vreme provedeno u Švajcarskoj Florijan Balaž nastupao je i na koncertima Evropskog gudačkog orkestra.
Poseban akcenat Florijan Balaž pridaje solističkoj karijeri i godine 1997. započinje intenzivnu saradnju sa pijanistkinjom Vanjom Pricom, a novosadska publika ovaj duo prepoznaje po tradicionalnim koncerima za „Dan zaljubljenih“ 14. februara. Njihove nastupe zabeležile su mnoge radio i televizijske kuće RTV BG, RTV NS, TV CG, SRT Banja Luka, kao i mnoge lokalne radio i televizijske stanice. Pored mnogobrojnih solističkih koncerata izdvajaju se nastupi na priznatim međunarodnim festivalima NOMUS, „A-fest”, „Mali BEMUS”, „Kotor art”, „Sarajevska zima”, „Zeničko proljeće”. Kao solista nastupao je uz pratnju Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti Novi Sad, Niškog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra RTV CG, umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, gudačkog kamernog orkestra „Novosadski solisti“, Novosadskog kamernog orkestra, Subotičkog kamernog orkestra, kamernog orkestra „Arion“ iz Banja Luke. U aprilu 2004. godine snima svoj prvi samostalni solistički CD, sa delima Frica Krajslera. Kao jedan od najistaknitijih predstavnika umetnika mlađe generacije pripala mu je čast da bude predstavnik Vojvodine na Međunarodnom skupu podunavskih zemalja u Ulmu, Nemačka, u junu 2004. godine. Pored klasičnog repertoara Florijan Balaž aktivno svira i promoviše dela savremenih kompozitora. Neki od tih projekata su i trajno zabeleženi na CD-ima: ansambl za novu muziku „Ritual nova“, neorenesansni ansambl „V.I.T.R.I.O.L“. Kao solista nastupao je širom bivše Jugoslavije, po muzičkim centrima Švajcarske, Austrije, Nemačke, Italije, Španije, Francuske, Mađarske i Slovenije.
Florijan Balaž je koncert-majstor Vojvođanskog simfonijskog orkestra od osnivanja, sa kojim je 2013. godine nastupao i kao solista.

Partneri Partners

partneri