ŽIRI Jury

Prof. Tina Balazs posle završene niže muzičke škole (violina i klavir) nastavila je školovanje u srednjoj muzičkoj i baletskoj školi u Ljubljani, a studije nastavila na Akademiji za glasbo u Ljubljani kod prof. Volođe Balžaroskog. Usavršavala se kod prof. Vilmša Szabadij na Akademiji Franza Liszta u Budimpešti. Za vreme školovanja učestvovala je na mnogobrojnim seminarima i majstorskim kursevima. Još dok je bila učenica sanjala je da se bavi pedagoškim radom, a san joj se ostvario i sa devetnaest godina započinje intezivno da se bavi pedagogijom. Njeni učenici dobijaju najviša priznanja i nagrade na mnogobrojnim međunardnim takmičenjima. Dobitnik je nagrade “Đerđ Zazrović” za najperspektivnijeg mladog pedagoga na festivalu gudača u Sremskoj Mitrovici, 2009. godine. Više puta je učestvovala kao član žirija na različitim takmičenjima. Od 2002. godine postavljena je na mesto rukovodioca Gudačkog odseka u Muzičkoj školi “Vič Rudnik” u Ljubljani.

Josipa Erhardt, prof. mentorica glazbena je pedagoginja s 22 godine iskustva. Rođena  je  18. kolovoza 1976. godine u  Osijeku a svoje srednjoškolsko glazbeno obrazovanje završila je u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku. 2001. godine diplomirala je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom doc. Marije Čepulić, prof.  Za svoj rad dobila je niz priznanja, između ostalih i “Oskara znanja”. Njezini učenici osvojili su brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Mentorica  je profesorima pripravnicima i voditeljica međužupanijskog Stručnog vijeća učitelja violine i viole istočne Hrvatske. Održava razna stručna usavršavanja i seminare za učenike i profesore, stručni je savjetnik i član organizacijskog odbora Memorijala Franjo Krežma u Osijeku i HDGP-a (ESTA Croatia).

Dejana Ružanović prof.- rođena je u Beogradu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje je završila u MŠ “Josip Slavenski” u klasi prof. Vladimira Markovića. Pored vokalno-instrumentalnog odseka uporedo je završila i teoretski odsek. Upisuje teoretski odsek na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a zatim upisuje instrumetalni odsek  na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Florijana Balaža. Diplomirala je na predmetu violina 2004. godine. Nastupala je sa raznim kamernim ansablima, Novosadskim kamernim orkestrom, Vojvodjanskim simfoničarima. Stalni je član kamernog orkestra „Novosadski solisti“ od njegovog osnivanj do danas, sa kojim je ostvarila veliki broj koncerta u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori. Sarađivala je sa velikim brojem međunarodno priznatih umetnika kao što su Antonello Gotta, Gernot Winischhofer, Wolker Schmidt Gertenbach, Ilmar Lapinš, Mladen Jagušt, Zoran Hristić, Mateja Marinković, Nikola Srdić, Megumi Tešima, Imre Kalman i dr. Nastupala je na najznačajnijim festivalima u zemlji: NOMUS, A fest i Novosadsko muzičko leto i Mokranjčevi dani. Njeni nastupi ostali su trajno zabeleženi i emitovani na televizijama RTV, RTS kao i CD izdanju izdavačke kuće „Prometej“. Od 2004. godine bavi se pedagoškim radom. Ostvarila je zapažene rezultate u radu sa učenicima na takmičenjima školskog, regionalnog, republičkog i medjunarodnog karaktera na kojima su njeni učenici osvojili više prvih nagrada, a takodje bili i laureati takmičenja. Izdvaja se prvo mesto na medjunarodnom takmičenju slovenske muzike "Harmonija" u Belgorodu (Rusija) koje organizuje belgorodski Institut za muziku i kulturu. Takodje je bila predavač na masterklasu koji je organizovan u okviru šireg programa festivala. Dugogodišnji je predsednik stručnog veća za oblast predmeta gudača i rukovodilac aktiva gudača u MŠ "Marko Tajčević". Takodje je pedagoški saradnik za oblast gudača u okviru udruženja CMK Melodija, Lazarevac. Aktivno učestvuje u radu žirija mnogih republičkih i međunarodnih takmičenja, konkursa i festivala.

Dušica Polovina (viola) doktor umetnosti, redovni profesor, rođena je u Novom Sadu , gde je još kao student, 1986. godine održala svoj prvi solistički koncert u Studiju „M“. Posle završenih osnovnih studija viole na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Lasla Horvata, Dušica Polovina nastavila je da se usavršava na magistarskim i doktorskim umetničkim studijama, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, prvo u klasi profesora Petra Ivanovića, a zatim pod mentorstvom profesora Dejana Mlađenovića. Uporedo se usavršavala na majstorskim kursevima, što je dovelo do redovne kocertne aktivnosti na solističkom planu. Solističke koncerte Dušica Polovina je održala u Novom Sadu, Beogradu, Somboru, Subotici, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Šapcu, Bačkoj Topoli, Novom Kneževcu, Kotoru i Herceg Novom, radeći na afirmaciji viole kao solističkog instrumenta. Sarađivala je sa pijanistkinjama Marijom Đarmati, Marinom Mikić i Katarinom Radojičić- Firevski. Snimci sa održanih koncerata sačuvani su na dva promotivna kompakt diska u izdanju Radio Novog Sada. Dušica Polovina je 1997. godine učestvovala na Međunarodnom takmičenju violista Jurija Bašmeta u Moskvi. Svestrana orijentacija Dušice Polovine ogleda se u usmerenosti na kamernu muziku i orkestarsko sviranje. Preko dvadeset godina Dušica Polovina bila je vođa deonice viola u kamernim, operskim i simfonijskim orkestrima. Saradnja sa značajnim brojem eminentnih solista i dirigenata, kako domaćih tako i inostranih, formirala ju je u vrsnog orkestarskog muzičara. U tom svojstvu učestvovala je na sledećim festivalima: NOMUS, BEMUS, Ohridsko leto, Budva-grad teatar, Majske večeri i Kotor Art. U svojstvu člana kamernog ansambla Dušica Polovina ostvarila je gostovanja u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Rumuniji, Nemačkoj, Rusiji, Holandiji, Austriji, Francuskoj i Italiji. U periodu od 1999. godine do danas u klasi Dušice Polovine diplomiralo je preko trideset studenata. Njihovo delovanje zapaženo je u vodećim kamernim, operskim i simfoniskim orkestrima kao i u muzičkim školama u Srbiji i inostranstvu. Od 2006. do 2012. godine Dušica Polovina je bila šef Katedre za gudačke instrumente na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Doktorirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, sa tezom: Komponente ekspresije u delima za violu i klavir Roberta Šumana i Johanesa Bramsa. U okviru programa ERASMUS održala je seminar za studente viole u Ljubljani, Slovenija, 2021. godine.

Goran Kentera rođen je 1.9.1962 god. u Zrenjaninu. Muzičku školu „Josif Marinković“ upisuje sa 11 godina u klasi prof. Đerđa Zazrović. Prelaskom prof. Zazrovića u Ćupriju (škola za muzičke talente) nastavlja školovanje kod eminentnih prof. Imre Jambora i prof. Ferenc Kaboka, gde i završava niže i srednje muzičko obrazovanje. Uporedo, kao đak niže i srednje muzičke škole redovno pohađa časove prof. Marine Jašvili. Studije upisuje na Akademiji Umetnosti, Novi Sad u klasi prof. Dejana Mihailovića, a zatim nastavlja školovanje u klasama prof. Sergeja Kunakova, prof. Pavela Vernjikova i prof. Ilije Gruberta u Podgorici. Zapošljava se kao asistent glavnog predmeta u klasi prof. Vartkesa Bojadžijana. Magistarske studije završava na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Uroša Pešića. Tokom svog školovanja, pohađa seminare kod poznatih violinista Deneša Kovača (Mađarska), Pavela Vernjikova (Italija) i Koste Boginoa, kamerna muzika (Italija). Na takmičenjima osvaja prve republičke i savezne nagrade (Jugoslavija), Sarajevo 1981, Priština 1984, a 1985 osvaja prvu nagradu natakmičenju „Laureati Orfeja“ u Beogradu. Te godine svira na koncertima kao predstavnik „Muzičke omladine“ republike Srbije, sa ostalim mladim muzičarima iz bivših republika Jugoslavije. Kao pedagog radio je u školama : Novi Sad „Isidor bajić“, Zrenjanin „Josif Marinković“, Podgorica „Vasa Pavić“ , Ćuprija „Škola za muzičke talente“ , Beograd „S. S. Mokranjac“. Od 1994 radi kao predavač na “ Akademiji Umetnosti “ u Novom Sadu. Kao orkestarski muzičar svirao je u Italiji (Međunarodni orkestar-_Fermo) i u Simfonijskim orkestrima u Novom Sadu i Podgorici. Pod dirigentskom palicom prof. Dejana Mihailovića, svira kao solista i koncert majstor u Zrenjaninskom kamernom orkestru. Jedan je od osnivača letnje škole muzike „Strings“u Leskovcu, koja je od prošle godine prerasla u regionalni festival klasične muzike. Na „Međunarodnim susretima violinista“ u Sremskim Karlovcima jedan je od stalnih članova žirija. 2019 god. održao je Masterclass violine na konzervatorijumu “ Richard Wagner“ u Beču. Snimao je za potrebe: Radio Televizije Beograd, Radio Televizije Titograd i Radio Televizije Novi Sad.

Igor Aleksić, diplomirao i magistrirao violinu na FMU u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Pavlovića.Takođe je, na istom fakultetu, završio i postdiplomske studije iz kamerne muzike u klasi prof. Uroša Pešiča. Za vreme školovanja dobitnik je više nagrada i priznanja. Od 1991-1997 god. bio je član Beogradskog gudačkog orkestra “Dušan Skovran”sa kojim je nastupao na brojnim turnejama širom Evrope. 1997 god. odlazi u Dominikansku Republiku i radi u Nacionalnom Simfonijskom Orkestru u Santo Domingu, operi Las Amaricas i gudačkim  kvartetima ”Belotti” i ”Del Orbe”.  Od 2002. godine radi kao profesor violine na Fakultetu umetnosti u Nišu. U sezonama 2003-2006.g. imenovan je za direktora Niškog Simfonijskog Orkestra i umetničkog direktora Niških muzičkih svečanosti (NIMUS). Osnivač je i član kamernog ansambla “Constantinus” u okviru kojeg deluje nekoliko kamernih sastava, kao i simfonijskog orkestra “Camerata Serbica” iz Beograda sa kojima ostvaruje značajne nastupe u zemlji i inostranstvu.

IVICA MARUŠEVIĆ, kontrabasista. Rođen je 1970 u Novom Sadu u muzičkoj porodici. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (prof. J. Novosel) i Akademiji umetnosti u Novom Sadu (prof. K. Ivanović, N. Ignjatović) gde je i magistrirao. Usavršavao se kod Rinata Ibrahimova i Žan Mark Ruleza. Tokom studija i kasnije aktivno učestvuje u radu kamernog orkestra Camerata Academica, Mediteranskom omladinskom orkestru, nastupajući u: De Ysbreeker, Concertgebouw, De Doelen, Muzikverein…Kao član mnogobrojnih ansambala i kamernih sastava sarađuje sa renomiranim domaćim i stranim umetnicima te ostvaruje zapažene nastupe na mnogim važnim festivalima u zemlji i inostranstvu: NOMUS, BEMUS, KotorArt, J.MIRO FF Nits de musica, FESTIVAL MUSIQUE ACTUELLE Victoriaville… Ostvario je brojne tonske zapise, od kojih su se neki našli na CD izdanjima. Bio je član Beogradske filharmonije, NBO, a preko deset sezona proveo je na poziciji solo kontrabasiste u orkestru SNP-a. Od osnivanja VSO pa Vojvođanskog simfoniskog orkestra proveo je na poziciji vođe kontrabasa do 2022. godine a grupa kontrabasa u orkestru je potekla iz njegove klase. Pedagoški rad započinje 1998 na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde je sada u zvanju redovnog profesora.

Prof. FLORIJAN BALAŽ, violinista, rođen je 1971. godine u Novom Sadu gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Studirao je u Novom Sadu i Ljubljani, te godinu dana proveo na specijalizaciji u Beču. Poslediplomske studije završio je na Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Uroša Pešića. Trenutno radi kao Redovni profesor na predmetu violina na Akademiji umetnosti u Novom Sadu uporedo vršeći i ulogu Šefa gudačke katedre. Dobitnik je niza nagrada i priznanja od kojih među najznačajnije spadaju: prvo mesto na Saveznom takmičenju u kategoriji violina 1986. godine, prvo mesto na Saveznom takmičenju kamerne muzike u kategoriji klavirski trio, te prvu nagrada na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u kategoriji klavirski duo 1996.godine. Za uspehe postignute u studiranju i muzičkom radu 1988.godine dobio je najviše priznanje grada Novog Sada „Nagradu punoletstva“. Predstavljao je Jugoslaviju u Mediteranskom omladinskom orkestru u Eks-en Provans – Francuska 1989.godine, a 1991. uspešno je položio audiciju za koncert – majstora u Omladinskom orkestru „Gustav Mahler“ koji je godinama vodio čuveni dirigent Klaudio Abado. U sezoni 1992-1993 bio je član orkestra „Ciudad orchestra de Malaga“ u Španiji. Od 1993. pa do kraja 1995. bio je stalni član Simfonijskog orkestra u San.Galenu u Švajcarskoj, kao i koncert – majstor Kamernog orkestra iz Gosaua takođe u Švajcarskoj. Osnivač je i koncert – majstor kamernog orkestra „Novosadsko solisti”. U sezoni 2004. – 2005. ponovo je dobio angažman u Simfonijskom orkestru San. Galen, za to vreme provedeno u Švajcarskoj Florijan Balaž nastupao je i na koncertima Evropskog gudačkog orkestra. Poseban akcenat Florijan Balaž pridaje solističkoj karijeri i godine 1997. započinje intenzivnu saradnju sa pijaniskinjom Vanjom Pricom sa kojom ih novosadska publika prepozanje tradicionalnim koncerima za „Dan zaljubljenih“ 14. februara. Njihove nastupe zabeležile su mnoge radio i televizijske kuće RTV BG, RTV NS, TV CG, SRT – Banja Luka, kao i mnoge lokalne radio i televizijske stanice. Pored mnogobrojnih solističkih koncerata izdvajaju se nastupi na priznatim međunarodnim festivalima NOMUS, A-fest, mali BEMUS, Kotor Art, Sarajevska zima, Zeničko proljeće. Kao solista nastupao je uz pratnju Simfonijskog orkestra akademije umetnosti Novi Sad, Niškog simfonijskog orkestra, simfonijskog orkestra RTV CG, umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, gudačkog kamernog orkestra „Novosadski solisti“, Novosadskog kamernog orkestra, Subotičkog kamernog orkestra, kamernog orkestra „Arion“ iz Banja Luke. U aprilu 2004. godine snima svoj prvi samostalni solistički CD, sa delima Frica Krajslera. Kao jedan od najistaknitijih predstavnika umetnika mlađe generacije pripala mu je čast da bude pretstavnik Vojvodine na međunarodnom skupu podunavskih zemalja u Ulmu – Nemačka juna 2004. godine. Pored klasičnog repertoara Florijan Balaž aktivno svira i promoviše dela savremenih kompozitora. Neki od tih projekata su i trajno zabeleženi na CD – ima: ansambl za novu muziku „Ritual nova“, neorenesansni ansambl „V.I.T.R.I.O.L“. Kao solista nastupao je širom bivše Jugoslavije, muzičkim centrima Švajcarske, Austrije, Nemačke, Italije, Španije, Francuske, Mađarske i Slovenije. Florijan Balaž je koncertmajstor Vojvođanskog simfonijskog orkestra od osnivanja i sa kojim je 2013. i 2019. godine nastupao kao solista.

Prof. Tina Balazs after completing lower music school (violin and piano), she continued her education at the high school of music and ballet in Ljubljana, and continued her studies at the Academy of Music in Ljubljana with prof. Volođe Balžaroski. She trained with prof. Vilmša Szabadij at the Franz Liszt Academy in Budapest. During her education, she participated in numerous seminars and master courses. Even when she was a student, she dreamed of doing pedagogic work, and her dream came true and at the age of nineteen she started intensively engaged in pedagogy. Her students receive the highest honors and awards at numerous international competitions. He won the "Đerđ Zazrović" award for the most promising young pedagogue at the string festival in Sremska Mitrovica in 2009. She participated several times as a member of the jury in various competitions. Since 2002, she has been appointed head of the String Department at the "Vič Rudnik" Music School in Ljubljana.

Josipa Erhardt is a violin pedagogue with 22 years of experience. She was born on 18 August 1976 in Osijek. She completed her secondary education at Franjo Kuhač Music school in Osijek. In 2001 she graduated from the Zagreb Academy of Music under tutorship of doc. Marija Čepulić, prof. She has received numerous awards for her work, including the Oscar of Knowledge.  She has mentored successfully many award winning students in both in-state and international competitions. She is a mentor to teacher trainees and the head of the Inter-county teacher council for violin and viola teachers for Eastern Croatia. She leads various professional development workshops and seminars for both students and teachers, she’s a member of expert council and programme committee of Franjo Krežma Memorial in Osijek and ESTA Croatia.

Prof. Dejana Ružanović was born in Belgrade. She completed her primary and secondary musical education at the "Josip Slavenski" Primary School in the class of prof. Vladimir Marković. In addition to the vocal-instrumental section, she also completed the theoretical section. He enrolled in the theoretical department at the Faculty of Music in Belgrade, and then enrolled in the instrumental department at the Academy of Arts in Novi Sad, in the class of prof. Floriana Balaža. She graduated in violin in 2004. She performed with various chamber ensembles, the Novi Sad Chamber Orchestra, and the Vojvodina Symphony Orchestra. She has been a permanent member of the chamber orchestra "Novosadski solisti" since its foundation until today, with which she performed a large number of concerts in France, Germany, Austria, Bosnia and Herzegovina, Slovenia and Montenegro. She collaborated with a large number of internationally recognized artists such as Antonello Gotta, Gernot Winischhofer, Wolker Schmidt Gertenbach, Ilmar Lapinš, Mladen Jagušt, Zoran Hristić, Mateja Marinković, Nikola Srdić, Megumi Tešima, Imre Kalman and others. She performed at the most important festivals in the country: NOMUS, A fest and Novi Sad Music Summer and Mokranjčevi dani. Her performances were permanently recorded and broadcast on RTV, RTS televisions, as well as the CD edition of the "Prometey" publishing house. Since 2004, he has been engaged in pedagogical work. She achieved notable results in her work with students at school, regional, national and international competitions where her students won several first prizes and were also laureates of the competition. The first place at the international competition of Slovenian music "Harmonija" in Belgorod (Russia) organized by the Belgorod Institute of Music and Culture stands out. She was also a lecturer at the masterclass organized as part of the wider program of the festival. For many years, he has been the president of the professional council for the field of string instruments and the manager of string instruments at the "Marko Tajčević" School of Music. He is also a pedagogical associate for the field of string players within the association CMK Melodija, Lazarevac. He actively participates in the work of the jury of many national and international competitions, contests and festivals.

Dusica Polovina finished elementary and secondary music school in Novi Sad. In the class of Laslo Horvat she graduated her studings of the viola at the Academy of Arts in Novi Sad. She obtained her MA degree in the class of Petar Ivanovic and DR degree in the class od Dejan Mladjenovic, both at the Faculty of Musical Arts in Belgrade. She won many awards on state competitions. Since 1986 she performs as a soloist with collaboration of professor Marija Djarmati ( NOMUS, Sombor, Subotica, Sremska Mitrovica, Zrenjanin, Kotor, Herceg Novi, Valjevo, Belgrade). For a long time she has been a solo viola of different ensembles and orchestras : Camerata Academica, Vojvodina philharmonics, Novi Sad chamber orchestra, Tickmayer Formatio, Orchestra of the opera of Serbian National Theatre from Novi Sad. She performed in Italy, France, Germany and in Russia. She worked as an assistant at the Academy of Arts in Novi Sad since 1995, and since 1999 she started working as a professor for the viola at the Academy of Arts in Novi Sad.

Goran Kentera was born on 1.9.1962. in Zrenjanin. He started with music education in the Josif Marinkovic Music School at the age of 11 in the class of prof. Đerđa Zazrović. With moving of prof. Zazrović in Cuprija (School for Musical Talents) continues his education with eminent prof. Imre Jambora and prof. Ferenc Kaboka, where he completed lower and secondary music education. At the same time, as a student of lower and secondary music schools, he regularly takes classes of prof. Jashvili Marine. He enrolled at the Academy of Arts, Novi Sad in the class of prof. Dejan Mihailović, then continued his education in the classes of prof. Sergey Kunakov, prof. Pavel Vernjikov and prof. Elijah Grubert in Podgorica. She is employed as an assistant principal in the class of prof. Vartkes Bojadjian. He is completing his master’s studies at the Academy of Arts in Novi Sad, in the class of prof. Uroš Pesic. During her education, she attended seminars with renowned violinists Denes Kovacs (Hungary), Pavel Vernjikov (Italy) and Kosta Boginoa, chamber music (Italy). In the competitions, he wins the first republic and federal awards (Yugoslavia), Sarajevo 1981, Pristina 1984, and in 1985 he wins the first prize at the “Laureates of Orpheus” competition in Belgrade. That year he played concerts as a representative of the “Music Youth” of the Republic of Serbia, with other young musicians from the former Yugoslav republics. He worked as an educator at schools: Novi Sad “Isidor Bajic”, Zrenjanin “Josif Marinkovic”, Podgorica “Vasa Pavic”, Cuprija “School for Musical Talents”, Belgrade “S.S. Mokranjac”. Since 1994 he has been working as a lecturer at the “Academy of Arts” in Novi Sad. As an orchestral musician he has played in Italy (International Orchestra-_Fermo) and in the Symphony Orchestras in Novi Sad and Podgorica. Under the baton of prof. Dejan Mihailovic, plays as a soloist and concertmaster in the Zrenjanin Chamber Orchestra. She is one of the founders of the Strings Summer School in Leskovac, which has since grown into a regional classical music festival. At the “International Violinist Meetings” in Sremski Karlovci, he is one of the permanent members of the jury. 2019 god. held a Violin Masterclass at the Richard Wagner Conservatory in Vienna. He has recorded for the needs of Radio Television Belgrade, Radio Television Titograd and Radio Television Novi Sad.

Igor Aleksic, graduated and master's degree in violin at FMU in Belgrade in the class of prof. Aleksandra Pavlović. He also completed postgraduate studies in chamber music at the same faculty in the class of prof. Uros Pešiča. During his studies, he won several awards and recognitions. From 1991-1997 he was a member of the Belgrade String Orchestra "Dušan Skovran", with whom he performed on numerous tours throughout Europe. 1997 he goes to the Dominican Republic and works in the National Symphony Orchestra in Santo Domingo, the opera Las Amaricas and the string quartets "Belotti" and "Del Orbe".
Since 2002, he has been working as a violin professor at the Faculty of Arts in Niš. In the seasons 2003-2006. he was appointed director of the Niš Symphony Orchestra and artistic director of the Niš Music Festival (NIMUS).
He is the founder and member of the chamber ensemble "Constantinus", within which he performs several chamber ensembles, as well as the symphony orchestra "Camerata Serbica" from Belgrade, with which he performs important performances in the country and abroad.

IVICA MARUŠEVIĆ, double bassist  He was born in 1970 in Novi Sad in a musical family. He studied at the Academy of Music in Zagreb (Prof. J. Novosel) and the Academy of Arts in Novi Sad (Prof. K. Ivanović, N. Ignjatović), where he obtained his master's degree. He attended masteclasess with Rinat Ibrahimov and Jean-Marc Rulez. During studies and later, he actively participates in the work of the Camerata Academica chamber orchestra, the Mediterranean Youth Orchestra, performing in: De Ysbreeker, Concertgebouw, De Doelen, Muzikverein... As a member of numerous ensembles and chamber ensembles, he collaborates with renowned domestic and foreign artists and achieves notable performances at many important festivals in the country and abroad: NOMUS, BEMUS, KotorArt, J.MIRO FF Nits de musica, FESTIVAL MUSIQUE ACTUELLE Victoriaville... He has created numerous sound recordings, some of which were included on CD releases. He was a member of the Belgrade Philharmonic, NBO, and spent over ten seasons as solo double bassist in the SNP orchestra. From the founding of the VSO and the Vojvodina Symphony Orchestra, he held the position of double bass leader until 2022, and the double bass group in the orchestra came from his class. He began teaching in 1998 at the Academy of Arts in Novi Sad, where he is now a full professor.

Florian Balaž, violinist, was born in 1971 in Novi Sad, where he completed elementary and secondary music school. He studied in Novi Sad and Ljubljana, and spent a year on specialization in Vienna. He completed his postgraduate studies at the Academy of Arts in Novi Sad in the class of prof. Uroš Pešić. He is currently working as a full-time professor of the violin subject at the Academy of Arts in Novi Sad, while simultaneously acting as Head of the Department for String Instruments. He is the recipient of a number of awards and recognitions, the most important of which are: first place at the Federal Competition in the violin category in 1986, first place at the Federal Chamber Music Competition in the piano trio category, and first prize at the "Petar Konjović" International Competition in the piano duo category in 1996. In 1988, he received the highest recognition of the city of Novi Sad, the "Coming of Age Award", for his achievements in studies and musical work. He represented Yugoslavia in the Mediterranean Youth Orchestra in Aix-en-Provence - France in 1989, and in 1991 he successfully auditioned for the concert - master in the "Gustav Mahler" Youth Orchestra, led for years by the famous conductor Claudio Abbado. In the 1992-1993 season, he was a member of the "Ciudad Orchestra de Malaga" in Spain. From 1993 until the end of 1995, he was a permanent member of the Symphony Orchestra in San.Gallen, Switzerland, as well as concert-master of the Chamber Orchestra from Gossau, also in Switzerland. He is the founder and concertmaster of the chamber orchestra "Novosadsko solisti". In the season 2004-2005, he was again engaged in the Symphony Orchestra of San. Galen, during the time he spent in Switzerland, Florian Balazs also performed at the concerts of the European String Orchestra. Special emphasis Florian Balaž devotes himself to his solo career and in 1997 he begins an intensive collaboration with pianist Vanja Prica, with whom the Novi Sad audience introduces them to traditional concerts for "Valentine's Day" on February 14. Their performances were recorded by many radio and television stations RTV BG, RTV NS, TV CG , SRT - Banja Luka, as well as many local radio and television stations. In addition to numerous solo concerts, performances at recognized international festivals NOMUS, A-fest, mali BEMUS, Kotor Art, Sarajevo Winter, Zenica Spring stand out. As a soloist, he performed accompanied Symphony Orchestra of the Novi Sad Academy of Arts, Niš Symphony Orchestra, RTV CG Symphony Orchestra, artistic ensemble "Sta nislav Binički", string chamber orchestra "Novosadski solisti", Novi Sad chamber orchestra, Subotica chamber orchestra, chamber orchestra "Arion" from Banja Luka. In April 2004, he recorded his first independent solo CD, with works by Fritz Kreisler. As one of the most outstanding representatives of artists of the younger generation, he had the honor of being the representative of Vojvodina at the international meeting of the Danubian countries in Ulm - Germany in June 2004. In addition to the classical repertoire, Florian Balaž actively plays and promotes the works of contemporary composers. Some of those projects have been permanently recorded on CD - there are: the ensemble for new music "Ritual Nova", the Neo-Renaissance ensemble "V.I.T.R.I.O.L". As a soloist, he performed throughout the former Yugoslavia, in the music centers of Switzerland, Austria, Germany, Italy, Spain, France, Hungary and Slovenia. Florian Balaž has been the concertmaster of the Vojvodina Symphony Orchestra since its foundation, with which he performed as a soloist in 2013 and 2019.

Partneri Partners

partneri